Σελίδες

Powered By Blogger

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΘΝΟΣ

Την ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΙΑ την ξέρετε; Αν πούμε ότι ξέραμε που πέφτει

θα λέγαμε ψέμματα.
"ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ".
Αφορμή για την παρακάτω ανάρτηση μας έδωσε ο φίλος Βίκτωρας και τον ευχαριστούμε θερμά από ένα σχόλιο που έκανε στη σελίδα μας στο Facebook, οπότε...αρχίσαμε και ψάχναμε.
Γκαγκαούζοι υπάρχουν και στην Ελλάδα στην περιοχή της Ορεστιάδας και στο Τρίγωνο του Εβρου, αλλά... η Γκαγκαουζία βρίσκεται στη Μολδαβία. Βλέπετε και στον χάρτη που ακριβώς.

Πάμε λίγο στην wikipedia να βρούμε στοιχεία για αυτήν την περιοχή...

 Η Αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας, ή απλώς Γκαγκαουζία, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι μια περιοχή που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία. Κήρυξε την αυτoνομία της στις 23 Απριλίου 1994, όπου και της εκχωρήθηκε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, γεγονός που έθεσε τέλος στη διένεξη μεταξύ των
Γκαγκαούζων αυτονομιστών και της κεντρικής διοίκησης της Μολδαβίας.

 Γεωγραφία
Η περιοχή δεν βρέχεται από θάλασσα παρόλο που τα νότια σύνορά της φτάνουν πολύ κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η γκαγκαουζία έχει (όπως και η μολδαβία) ήπιο ηπειρωτικό κλίμα,με θερμά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Δημογραφία

Οι τουρκόφωνoι γκαγκαούζoι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των Ρωμαίων (Βυζαντινών Έλλήνων) της βυζαντινής επαρχίας της Θράκης.
Εθνική σύνθεση (2005):
    * 82,5% :Γκαγκαούζ/Γκαγκαούζoι (τουρκόφωνoι Έλληνες)
    * 5,2% :Βούλγαροι
    * 4,6% :Ρώσοι
    * 4,4% :Μολδαβοί/Ρουμάνοι
    * 3,3% :Ουκρανοί

Θρησκείες (2005):
    * Ανατολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : 99,5%
    * Βαπτιστές και άλλοι: 0,5%

Επιπλέον, ένα σημαντικό πρόβλημα στην Γκαγκαουζία αποτελεί η προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει τους Γκαγκαούζους, εκμεταλλευόμενη την τουρκογενή διάλεκτο των Γκαγκαούζων (απομεινάρι της μακραίωνης Οθωμανικής καταπίεσης), προσφέροντας τους υποτροφίες και αμέτρητες θέσεις εργασίας στην Τουρκία, ώστε τελικά να δημιουργήσει τους "Τουρκο-ορθόδοξους" με σκοπό την οριστική άλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Oι γλώσσες της επαρχίας ειναι:
    * τα γκαγκάουζ , τουρκογενής γλώσσα (τουρκική διάλεκτος) με κάποιες σλάβικες και λατινικές επιρροές,
    * τα μολδαβικά (ρουμανικά)
    * και τα ρωσικά.

Οικονομία
 Παρόλο το ευνοϊκό της κλίμα και την καλή αγροτική γη που διαθέτει,η Γκαγκαουζία δεν έχει υδάτινα αποθηκεύματα. Ως αποτέλεσμα εξαρτάται οικονομικά κυρίως από την γεωργία, με την παραγωγή φρούτων, λαχανικών, κρασιού και καπνού.
 Οι παραπομπές είναι, από το βιβλίο του Δημήτρη Αλεξάνδρου (σ.σ του συγγραφέα των Καλάς!!!) "ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ".

Αρχίζουμε να ψάχνουμε παραπάνω στοιχεία, μιας και αυτά "δεν μας καλύπτουν"...

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, το 1814 στην Οδυσσό, εκεί που ρίχηκε ο σπόρος για την Φιλική Εταιρεία και βρίσκουμε σε μια επιστολή του Γιατρού Κοζαρίδη ένα μικρό απόσπασμα που μας λέει τί είναι οι Γκαγκαβούζηδες.

"Ως προς την καταγωγή μου, είμαι Γκαγκαβούζης – ήτοι τουρκόφωνος Χριστιανός Ορθόδοξος. Οι προγονοί μου ως πρώτη εγκατάσταση είχαν την Δοβρουτσά μια γεωγραφική περιοχή μεταξύ Βάρνας της Βουλγαρίας και Κωνστάντσας της Ρουμανίας. Στην περιοχή υπήρχαν 63 Γκαγκαβούζικα χωριά.

Με τους ρωσοτουρκικούς πολέμους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι περισσότεροι έφυγαν προς Βεσσαράβια – σημερινή Μολδαβία – και Ανατολική Θράκη σε 22 χωριά της Ανδριανούπολης. Από εκεί γνώρισαν άλλους δύο ξεσηκωμούς το 1906 και την οριστική έξοδο του 1924. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Ο Δημήτρης Βατικιώτης ορίστηκε Απόστολος της Φιλικής Εταιρείας με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για την επανάσταση στην Βόρεια Βουλγαρία. Κατάφερε να δημιουργήσει μια Λεγεώνα από Γκαγκαβούζηδες Έλληνες, Βούλγαρους, αποτελούμενη από 14.000 στρατιώτες. Τμήματα συμμετείχαν στην μάχη του Δραγατσανίου, στο Ιάσιο και σε άλλες περιοχές. Η εκτίμηση στο πρόσωπό του ήταν τέτοια που εκτελούσαν τις διαταγές του χωρίς αντίλογο. Η παλικαριά, το θάρρος και ο λόγος του ασκούσαν τέτοια επιρροή που μέχρι και σήμερα στα χείλη των γερόντων αναφέρεται το όνομά του όπως σε τραγούδια και θρύλους. Πέθανε πολύ σύντομα σε ένα ταξίδι του στη Μόσχα. Η Φιλική Εταιρεία τοποθέτησε στη θέση του τον αδελφό του Γιάννη, ο οποίος συνέχισε το έργο του πιθανόν όχι με την ίδια ανταπόκριση. Στην Γκαγκαβουζία της Μολδαβίας υπάρχει προς τιμήν του χωριού με το όνομα Δημητρόφκα. Επίσης οι Γκαγκαβούζηδες της Ανατολικής Θράκης είχαν παρόμοιο χωριό προς τιμή του το Δημητρικιόι της Αδριανούπολης.  "


Πάμε και στο σήμερα... 

Ο κύριος όγκος των Γκαγκαούζων ζει εντός των ορίως της Δημοκρατίας της Μολδαβίας σε μια Αυτόνομη Περιοχή που έχει ως πρωτεύυσα την πόλη Κομράτ με πληθυσμό περίπου 35.000. Εκτός της Μολδαβίας, η πιο μεγάλη ομάδα Γκαγκαούζων είναι αυτή που ζει στην Ουκρανία, στο ΝΔ της άκρο (~40.000 ) και μέχρι το 1991 αποτελούσε στην ουσία προέκταση της ομάδας που ζει στην Μολδαβία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι καταγεγραμμένοι επισήμως ως Γκαγκαούζοι και έχουν γκαγκαουζική  συνείδηση. 
Οι υπόλοιποι (20.000 - 30.000) ζουν κυρίως στην ΝΑ Ουκρανία  στην περιοχή της  Αζοφικής  Θάλασσας, στον Ρωσικό Καύκασο, στο Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν κ.α. Είναι κυρίως απόγονοι μεταναστών από την Μολδαβία οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου  αιώνα.
Επίσης μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες Γκαγκαούζων κατοικούν στη Βουλγαρία.


Εκπαίδευση. 
 
Υπάρχουν 5 προγράμματα σε 4 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κομράτ, στο Παιδαγωγικό Κολέγιο "Μιχαήλ Τσακίρ" στο 12-τάξιο Λύκειο "Γαβριήλ Γκαινταρτζή" και στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο "Ίον Κρεάνγκα".  Εκεί διαδάσκεται το μάθημα Ελληνικής Γλώσσας και ο Ελληνικός Πολιτισμός. 
Δεκάδες φοιτητές και μαθητές, συμμετέχοντες στα προγράμματα αυτά, έχουν επανειλημμένα λάβει μέρος με επιτυχία σε θερινά σεμινάρια διδασκαλίας της Ελληνικής στα πανεπιστήμια: Αθηνών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Κέρκυρας, Μακεδονίας και Αριστοτέλειο, σε εξαμηνιαία σεμινάρια που οργανώνει το Σ.Α.Ε. με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στα Θερινά Σχολεία Ελληνικού Πολιτισμού του ταμιείου Θράκης, καθώς και σε διάφορες εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.



Το καθεστώς της αυτονομίας της περιοχής.
Χωρίζεται σε τρεις διοικητικές περιφέρειες , πρωτεύουσα είναι η πόλη Κόμρατ (~35.000)  και υπάρχουν εντός των ορίων της 3 πόλεις και 27 χωριά. Έχει πρόεδρο  και κοινοβούλιο με 35 βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Γκαγκαουζία  έχει δικό της ( θεωρητικά ) οικονομικό  προϋπολογισμό και δικαίωμα να καθορίζει σχεδόν από μόνη της θέματα που αφορούν τους εξής τομείς: παιδεία, επιστήμες, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις και οικολογία. Τέλος έχει δική της σημαία, η οποία όμως θα πρέπει να αναρτάται δίπλα στην μολδαβική. Ζητήματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, άμυνα, εθνική ασφάλεια, νομισματική πολιτική, δικαιοσύνη και ιθαγένεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της μολδαβικης κυβέρνησης. Σε περίπτωση που ένας γκαγκαουζικός νόμος έρχεται σε αντίθεση με ένα μολδαβικό ισχύει ο δεύτερος.
Η περιοχή αυτή είναι η πιο υπανάπτυκτη της Μολδαβίας και η Μολδαβία η  πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι μισθοί είναι πενιχροί και πολλές φορές δεν καταβάλλονται το ίδιο και οι συντάξεις. Το νερό είναι πολύ κακής ποιότητας, πόσιμο τρεχούμενο νερό υπάρχει μόνον στο  Κόμρατ και αυτό μεταφέρεται από μακριά με αγωγούς. Το οδικό δίκτυο είναι κακής ποιότητας  και ορισμένες φορές ανύπαρκτο. 
Παρ’ όλα αυτά οι Γκαγκαούζοι επιβιώνουν για δυο κυρίως λόγους : 1) εξαιτίας της εργατικότητας και της εξαιρετικής ικανότητας που έχουν στην γεωργία και την κτηνοτροφία  2) εξαιτίας του συναλλάγματος που εισρέει κυρίως από την Τουρκία και τη Ρωσία, αφού κάθε σχεδόν οικογένεια έχει ένα ή περισσότερα μέλη,  οικονομικούς  μετανάστες σε αυτές τις χώρες...


Και για να κλείσουμε προσωρινά το θέμα, θα μεταφέρουμε ένα απόσπασμα, από το Ταξίδι, που έκανε κάποιος Γκαγκαβούζης το 2008!

...Την επόμενη μέρα από το πρωί ψάξαμε να βρούμε ξενοδοχείο για να κοιμηθούμε και για να είμαστε πιο άνετοι. Οι φίλοι από την Γκαγκαουζία δυσαρεστήθηκαν διότι ήθελαν να μας φιλοξενήσουν σε σπίτια. Εμείς από ντροπή ή από τακτ θελήσαμε να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Μέχρι τις 12 μμ βρήκαμε επιτέλους ένα με ζεστό νερό!!! όλα τα άλλα δεν είχαν οπότε αν και λίγο ακριβό για τα δεδομένα της Γκαγκαουζίας μείναμε σ' αυτό.
Από το μεσημέρι ξεκίνησε ένας μαραθώνιος φιλοξενίας με τραπεζώματα και γλέντια που ολοκληρώθηκε στις 12 το βράδυ μετά από τις πιέσεις μας να πάμε να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε λίγο. Την άλλη μέρα μας περίμενε το συνέδριο όπου θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Γύρω στις 8 το βράδυ μας ειδοποιούν πως γίνεται σε μία αίθουσα ένα κονσέρτο ενός λαικού βάρδου της Γκαγκαουζίας.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από Γκαγκαούζους του Κομράτ. Μετά από παρέμβαση του Νίκου Λουκά, επέτρεψαν στους δικούς μας να παίξουν 4 τραγούδια δικά μας. Το κοινό ξεσηκώθηκε, χειροκροτούσε ασταμάτητα. Όπως πάντα ως Έλληνες θέλαμε να δείξουμε και τις χορευτικές μας ικανότητες. Την άλλη μέρα είμασταν το θέμα συζήτησης σε όλη την πόλη. Η παρέμβασή μας ήταν καταλυτική. Το ένιωθες στο ζεστό τους χαμόγελο, στο χειροκρότημα, στο βλέμμα τους, στη χειραψία τους πως ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ, ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ, ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥς ΕΒΓΑΙΝΕ. Θέλει πολύ δουλειά για να πειστούν πως είναι θρακιώτικης καταγωγής. Οι Τούρκοι δουλεύουν χρόνια σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξεις τη γνώμη. ΡΙΞΑΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ...

Αυτά για αρχή, από το ypotheto.
Ψάξαμε σε αρκετές πηγές, οι κυριότερες αναφέρονται παρακάτω.
Το συμπέρασμα είναι ΕΝΑ. Ξεχασμένοι, σκορπισμένοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!!! Πόσοι είναι; Ακόμα δεν ξέρουμε. 
Και αντί να κοιτάξουμε, να βοηθήσουμε αυτούς με οποιονδήποτε τρόπο, τι κάνουμε;;;
Η απάντηση δική σας...

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά τον φίλο Βίκτωρα, για την αφορμή που μας έδωσε να ψάξουμε το θέμα!  

 
ΠΗΓΕΣ
gagavouzis blogspot
Eλληνικό ίδρυμα Πολιτισμού
και wikipedia.


Read more: http://ypotheto.blogspot.com/2010/12/blog-post_1054.html#ixzz19sYsKofP

Δεν υπάρχουν σχόλια: